Connect with us

Produktguider

Riskokare

Publicerad

den

Riskokare

Riskokare Köpguide

En riskokare för restauranger tillåter dig att tänka på annan tillagning ‒ riskokaren sköter sig själv och stängs av när riset är exakt som du vill servera det. Riskokaren frigör också spisutrymme och effektiviserar på så sätt din matlagning ytterligare.

Det finns numera många mindre riskokare för hemmabruk att köpa i handeln, men för restaurangbruk behöver du både större och rejälare produkter som klarar daglig intensiv användning. Riskokare med möjlighet att varmhålla riset efter kokningen är praktiskt. Har du en verksamhet med inriktning på t ex asiatiskt kök där ris är en huvudprodukt, är en separat risvärmare att rekommendera utöver riskokaren.

Riskokaren består av ett skal av rostfritt stål med en inbyggd elplatta och en innerbunke med non-stickbehandling (tefalbeläggning) för att undvika fastbränning. Risvärmaren är tillverkad i samma material. Tillbehör till riskokare för restauranger är t ex ånggaller eller ånginsatser för ångkokning av potatis, grönsaker, fisk eller andra matvaror.

Riskokaren ska passa din verksamhet volymmässigt. Ju större risåtgång, desto större riskokare behövs. Att laga lite ris i en för stor riskokare fungerar men då blir det lätt en knaprig yta i botten. Bäst resultat uppnås när en riskokare anpassad för aktuell mängd ris används.

Tänk på:
‒ Beräkna rätt storlek av riskokare för din verksamhet
‒ Kan du även använda den riskokare du väljer för varmhållning av ris?
‒ Har riskokaren bra handtag så att den är lätt att flytta på?

annons22

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Intressant

Plankstek – en rätt som nu hittar tillbaka till restaurangerna

Publicerad

den

Av

Plankstek är populärt igen!

Plankstek var enormt inne på 70-talet. En klassisk restaurangrätt som nu hittar tillbaka till restaurangerna.

Plankstek är en traditionell ungersk maträtt, (fatányéros) som fanns på menyn redan vid förra sekelskiftet på den berömda restaurangen Gundel i Budapest (Hungarian mixed grill on wooden platter – fatányéros). Maträtten serverades på en träplanka, en nedärvd sed sedan gammalt från det historiska ungerska köket. Den bestod av flera olika köttsorter, fläsk, kalv och biff, bacon och gåslever med stekt potatis och serverades med sallad.

I Sverige består plankstek oftast av flera stekta köttsorter

Köttsorterna brukar vara fläskfilé, oxfilé, entrecôte och kalvkött marinerat i rödvin, kryddat med paprika, vitpeppar och svartpeppar. Till rätten hör grönsaker och duchessepotatis som gratineras i ugn på en träplanka. Till garnityr serveras det smörstekta morötter, stekt tomat, kokt blomkål, baconlindad sparris, och stekta champinjoner med vitlökssmör. Grönsakerna kan tillagas med en redning av grädde och/eller crème fraiche. Man lägger potatismoset på plankan, lägger de stekta köttbitarna och de stekta grönsakerna till garneringen på ett dekorativt sätt. Plankan ställs in i mitten på ugnen i övervärme, 225 grader en kort stund tills potatismoset får en gyllenbrun färg. Plankan tas ut och köttet serveras med champinjonsås och bearnaisesås. Ursprungligen var plankan gjord av hickory men numera tillverkas den av ek, som har bättre hållbarhet. Varianter där köttbiten ersatts med fisk existerar.

Planksteksplankor

När du ska börja servera plankstek på din restaurang är det viktigt att du har bra planksteksplankor. De bästa plankorna är av ek. Det finns ett antal återförsäljare av planksteksplankor, Krogklippet har mycket bra priser och snabba leveranser.

Viktigt att förbereda plankorna

Nya plankor skall stekas in för att ge den rätta smaken. Pensla plankorna rikligt med matolja. Sätt in dem i ugn vid 200°C och låt dem stå tills oljan börjar koka, ca 10 min. Tag ut plankorna och pensla på mer olja. Låt plankorna stå i ugnen ytterligare ca 5 min. Eventuellt behöver man upprepa behandlingen ytterligare några gånger tills plankorna fått en ganska mörk färg. Före varje plankstekning måste plankorna sedan smöras. Diska av dem under rinnande varmt vatten. Plankorna skall ej användas i micro eller diskmaskin.

Plankstek: kom ihåg:

  • Att trä är ett levande material som ändras/åldras efter livstid samt att det är mycket beroende av daglig skötsel. Beroende på fuktighetsförhållande vid förvaring och på hur intensivt man använder brädorna slits de olika snabbt.
  • Att planksteksplankor från Merxteam inte behandlas med några kemiska/naturliga produkter innan de kommer till kunden. Detta för att undvika olika ämnen eller konstiga dofter som kan förstöra smak på maten när den lagas i ugnen. Därför kan de heller inte ”konkurrera” utseendemässigt med t.ex. vanliga skärbrädor.
  • Att levande kvistar är tillåtna och att de inte påverkar brädans funktionsförmåga.
  • Att skillnaden i färgen på planksteksplankorna beror på vilken del av eken brädan har sitt ursprung samt hur gammalt trädet var vid tillverkandet. Färgen påverkar inte planksteksplankans funktionsförmåga och kvalité.
  • Att visst påverkar sprickorna utseendet på brädan men de betyder inte dåligt kvalité. Trädet tappar under sin livstid mycket fukt. Om sprickor uppstår kan man lägga brädan i vatten några timmar.

Restaurangexperten Magnus Hellström

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Plankstek och Merxteam

 




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Is – vilken is är bäst till Din restaurang ?

Publicerad

den

Av

Is – vilken sort behöver du? Sommaren närmar sig med stormsteg, vilket innebär att ismaskinen får jobba för högtryck på många restauranger. Kalla drinkar och kyld mat ökar förstås i efterfrågan när solen skiner. Om du funderar på att investera i en ismaskin finns det ett antal saker att överväga för att du ska få ut mesta möjliga av din investering.

 

Fullstora kuber Det här är en klassiker som fungerar i de flesta sammanhang. Den här typen av is är relativt enkel och kostnadseffektiv att tillverka. Smälter långsamt, vilket gör att den passar särskilt bra i sommarvärmen.
Halvstora kuber Kusin till den fullstora kuben. Den här typen av is är kanske den allra vanligast förekommande issorten. Håller drycker kalla en längre period utan att tynga ner glaset.
Nuggets Den här sortens is smälter relativt fort och har på kort tid blivit mångas favorit. En lagom storlek som passar till de flesta typer av drycker.
Flingor Är vanligast förekommande i snowcones. Den här sortens is påminner om snö och kan lätt formas utifrån era behov. Passar utmärkt för all typ av fisk och skaldjur och andra kylar där kunden kan välja råvara själv. Bör inte användas i drinkar annat än kalla juicedrinkar.
Gourmet Formen varierar på den här typen av is, men den här formen av is är både snygg och funktionell. Den känns lyxig och lite exklusiv med tanke på sin annorlunda och estetiskt tilltalande form. Passar perfekt I lyxiga cocktails. Gourmetis är ett prisvärt sätt att addera lite extra guldkant på ett event eller en drink.

Restaurangexperten Magnus Hellström




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Restaurangglas, saker att tänka på.

Publicerad

den

Av

Välj de restaurangglas som passar dina behov.

Restaurangglasen är utan tvekan bland det första som kunderna ser på bordet när de kommer in i din restaurang. När det kommer till restaurangglas, det är mycket viktigt för krögare att välja rätt glas för just deras behov.

Den huvudsakliga punkten att fundera på är hur ett glas kan få en speciell drink eller ett vin att se ut för kunden, när det hälls upp. Glaset måste se fullt ut.

Restaurangens nuvarande drink recept samt upphällnings specifikationer för vin måste fungera ihop med de restaurangglas du köper. Många väljer restaurangglas beroende på dess presentationsvärde, så tillverkarna koncentrerar sig på att få rätt utseende och känsla i produkterna likväl som att ge fördel vid servering.

Vinglas är en annan kategori varpå glasets konstruktion påverkar kunden synsätt. Det anses att glas med rundade/pärlade kanter är mest populära för sin hållbarhet. Men vinexperter, samt exklusiva verksamheter som tillgodoser dem, föredrar en kant som är så tunn som möjligt. Det anses att en tunn kant är mindre störande för den invecklade processen av att snurra och smutta på vinerna.

Även de mest ömtåliga glasen måste kunna stå emot kraften från diskmaskinen. Om du vill minska den kostnad som uppstår när dina restaurangglas går sönder så bör du köpa en blandning av olika restaurangglas, de med rundad kant för normalt vardagsbruk och husets viner, använd de med en ren tunn kant för de mer exklusiva produkterna.

Det starka ljudet av ett glas som går i kras emot golvet inte bara sprider en tystnad i matsalen, utan en del utav restaurangens fördelar åker rakt ner i soporna.

Det finns två anledningar till att glas går sönder. Den första är temperaturförändringar från extrem temperatur växling, som exempelvis om ett nedkylt glas tas ifrån frysen och fylls med en rykande varm vätska. Den andra är mekanisk chock, som att tappa glasen, stötar, smällar och allt annat som serveringspersonalen och kunderna lyckas göra med glasen.

Kanten är den mest känsliga delen av ett glas. Exempelvis kan en temperaturprocess utföras på kanten och den övre delen av pressat glas och behållarna för att förbättra deras beständighet mot fysiska skador. Men en andra uppvärmning och snabb kylningsprocess utförs endast på den övre delen av glaset, för att det ska få en fördel och samtidigt minska skador.

Dessutom, restaurangglas är inte enbart tillägnat att äta ute längre. Dessa mångsidiga, starka och prisvärda enheter är ett välkommet tillskott till alla hem, de hjälper kraftigt till att transformera matbordet till något utöver det vanliga.




Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB