Connect with us

Produktguider

Restaurangglas ‒ hur du väljer rätt glas till restaurangen

Publicerad

den

Att välja rätt restaurangglas kan vara en stor utmaning. Med tanke på hur många typer av glas det finns att välja mellan är det helt naturligt om du funderar på om du verkligen köper rätt sorts glas. Även om reglerna kring vilken typ av dryck man ska servera i olika typer av glas varierar så är det en klar fördel att ha glas för olika tillfällen och typer av drycker. Här är en sammanfattning över vilken typ av glas du behöver för olika sorters drycker.

 

Ölglas: Ölglas ska helst vara robusta och tåliga, de ska vara enkla att stapla, diska och hantera i största allmänhet. Tjockare ölglas, ”ölmuggar”, används vanligtvis när det är viktigt att ölet håller sig kallt. Lageröl serveras ofta i pilsnerglas, som är högre och smalare än traditionella ölglas. Ett ölglas som är brett i toppen ger ölskummet rejält med utrymme att utvecklas, vilket frigör smakpartiklar.

Martinis och cocktails: Martinis, vodka martinis och andra cocktails som i huvudsak består av ingredienser utan kolsyra serveras vanligtvis i ett cocktailglas, som också kallas för ”martiniglas”. Den här typen av glas skapar rätt förutsättningar för att servera martinis eller cocktails på ett snyggt och presentabelt sätt eftersom drycken framhävs på ett snyggt sätt genom olika vinklar på glaset. Undvik gärna iskuber i den här typen av glas, det kan göra det svårare att dricka.

Cocktails ”On the Rocks”: Cocktails som serveras med stora mängder is, ”On the rocks” serveras vanligtvis i ett lågt och brett glas med en stadig botten. Den här typen av glas är stadiga att hålla i handen och enkla att blanda is och cocktails i.

Highball Cocktails: En ”highball” cocktail är en dryck som innehåller en bas av alkoholhaltig dryck, som kombineras med en relativt stor mängd alkoholfri dryck. Den här typen av cocktails serveras ofta i höga och långsmala glas som får plats med en rejäl cocktail. Alla drycker med kolsyra bör serveras i långsmala och höga glas eftersom kolsyran får mer utrymme i långsmala glas, vilket i sin tur tillför mer smak till drycken.

Frusna cocktails serveras vanligtvis i hurricaneglas eller ”orkanglas” med en ”midja” i mitten av glaset. På så sätt blir det lättare att dricka den frysta drycken och bekvämt att hålla glaset i handen en längre stund.

Margaritas: Ett av de mest distinkta elementen på en Margarita är den saltade kanten på glaset. Margaritaglas är designade med en vid öppning som tillåter mycket utrymme för saltkanten.

Whisky och konjak: Ska serveras i ett ”ballongglas”, som bevarar dryckens arom inuti glaset. Den här typen av glas kan enkelt och bekvämt hållas i handen, vilket gör att vätskan värms och smaken förstärks.

Alla typer av glas har sitt eget syfte och användningsområde. Även om det kan kännas som en stor investering att köpa många olika sorters glas så är det ofta en nödvändig investering. Hur du serverar dryckerna är lika viktigt som vad du serverar, här spelar restaurangglas en viktig roll.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 

 

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Kockskor, därför behövs kockskor i restaurangen.

Publicerad

den

Av

När du står på fötterna hela dagen, då behöver du bekväma skor. Om du befinner dig i det hektiska köket, se till att ha rätt kockskor. Det finns många olika sorters kockskor som är speciellt designade för att bekvämt hålla dig på fötterna hela tiden fram tills dess att sista kunden gått och dörrarna stängs.

Sulor som är framtagna med ett specifikt inbyggt halkskydd i sulan är ett måste i restaurangköket. De flesta restauranganställda är medvetna om de unika farorna som kan förekomma på deras arbetsplats, men få vet om vilka otroliga fördelar som ges av att bära kockskor med ett kvalitativt inbyggt halkskydd. Att bära dessa kockskor reducerar riskerna för olyckor orsakade av att personalen halkar eller faller på grund utav spillt vatten, fett, hala köksgolv eller många andra riskområden som kan uppstå på en restaurang.

Fördelar med kockskor för restaurangpersonal

Många nya framsteg har tagits i framställningen av kockskor, vilket ger otaliga fördelar för restaurangpersonalen:

‒ Otroligt bra stilar på välkända kockskor av hög kvalitet.

‒ Ger ett mycket tillförlitligt stöd, komfortabla kockskor designade för de som befinner sig till fots hela dagarna.

‒ De har slitstarka överdelar som är tillverkade för att klara av spill och slitage som uppkommer i samband med att arbeta på en restaurang.

‒ Går att fås i en mängd olika storlekar.

‒ Kockskor finns tillgängliga med stålhätta samt med komposit tå för att reducera skador som kan uppkomma från fallande skärbrädor, stekpannor, bestick, tallrikar etc.

Fördelar för restaurangägare

Att eliminera arbetsplatsrelaterade olyckor på restaurangen är viktigt för såväl personal, ledare och restaurangägare. Att bära rätt typ av kockskor kan kraftigt reducera förekomsten av olyckor som orsakas av att personalen faller eller halkar. På så vis även tjäna pengar och effektivitet till restaurangen.

Att se till att personalen bär ordentliga kockskor är mycket viktigt.

 

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Skärmaskin ‒ konsten att investera i rätt sorts skärmaskin

Publicerad

den

Av

Skärmaskin är en självklar del av köksutrustningen på de flesta restauranger. En skärmaskin är ett mångsidigt köksredskap och de modeller som säljs idag är i allmänhet mycket enklare att hantera och rengöra än tidigare modeller.

Många skärmaskiner kan användas till så mycket mer än att skära kött. Bröd, frukt, ost och många andra råvaror kan också skäras i jämna, snygga skivor med rätt utrustning. Skärmaskiner finns i både manuella och automatiska modeller. De automatiserade modellerna spar mycket tid eftersom de knappt behöver någon manuell hantering överhuvudtaget. De har ofta bara ett enda hastighetsläge, men det brukar räcka. När du väljer skärmaskin kan du välja mellan olika storlekar på skärbladen. För grövre råvaror behövs grövre skärblad.

Kolla noga hur stora köttbitar maskinen kan hantera och se till att den har tillräckligt hög kapacitet för att kunna leva upp till dina behov. Kapaciteten på motorn varierar också, ju högre kapacitet desto snabbare kan maskinen skära. Snåla inte när du investerar i en köttskivare eller skärmaskin.

Om du använder den frekvent kan den spara mycket tid och pengar, så investera i första hand i kvalitetsutrustning. Om du bara planerar att använda skärmaskinen en dryg timme per dag kan det vara en bättre investering att köpa en manuell variant. Ett viktigt kriterium när du köper en skärmaskin är förstås att den är lätt att rengöra. Maskinen behöver rengöras en och ibland flera gånger per dag. Underhåll maskinen genom att smörja den med olja med jämna mellanrum och kom ihåg att vidta strikta säkerhetsrutiner varje gång du hanterar en skärmaskin.

Restaurangexperten Magnus Hellström

 
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Produktguider

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

Publicerad

den

Av

Segers kockrock ‒ så hittar du rätt kockjacka för dina medarbetare

 

Segers kockjacka är den traditionella vita kockjackan, eller kockrocken, ett av kockens tydligaste kännetecken. Kockjackan är snygg, javisst, men den fyller också en viktig praktisk funktion. Det finns definitivt en anledning till att den ser ut som den gör.

Kök är varma platser och den tjocka bomullen i kockjackan skyddar dig mot denna värme. Bomull är också ett praktiskt material eftersom det ”andas”. Långa ärmar skyddar dig mot brännskador när du sträcker dig över ugnar eller spisar. Tyget ligger omlott mitt fram vilket också skyddar dig. Bomull absorberar också vätskor. Kockar lär sig tidigt att snabbt ta av sig jackan om de spiller varm olja över sig, eftersom jackan absorberar vätskan istället för att släppa igenom den till huden.

Knapparna ska vara lätta att knäppa upp

De typiska knapparna i kockjackan fyller också en viktig funktion. Traditionella knappar kan smälta eller gå sönder, i värsta fall kan delar av knapparna hamna i maten, därför är tygklädda knappar bra. De gör det också lättare att knäppa upp kockjackan, så att du snabbt kan få av dig den om du råkar spilla. Vitt är den färg som reflekterar värme på effektivast möjliga sätt, vilket hjälper dig att hålla dig så sval som möjligt i ett varmt kök. Den vita färgen gör det också smidigt att tvätta jackan, det finns ju knappast någon risk att man råkar bleka ett vitt tyg. Vitt symboliserar också renhet, vilket är viktigt att utstråla i ett kök.

Många olika färger

Numera finns Segers kockjackor i många olika färger och utformningar. Somliga restauranger tillåter sina kockar att använda kockjackor i olika färger, medan andra är mer traditionella och föredrar den vita färgen. Svart har blivit en populär färg på senare tid, inte minst eftersom den är lätt att underhålla. Det är viktigt att välja rätt kockjacka, det är inte bara en uniform som underlättar ditt arbete, den hjälper dig också att uttrycka din personlighet. Kockrockar finns numera med korta eller långa ärmar. Några är helvita medan andra har svarta detaljer. Vissa märken tillverkar kockjackor i modeller som utformats särskilt för kvinnor. Välj mellan ren bomull, en blandning mellan polyester och bomull och flera andra material. Välj ett material som är hållbart, enkelt att rengöra och som tillåter huden att andas. På Kockkläder hittar du ett stort utbud av Segers kockjackor liksom Segers kockbyxor, Segers kockmössor och Segers kockförkläden.

Restaurangexperten Magnus Hellström
Vi på redaktionen skulle uppskatta det jättemycket om ni skulle vilja sprida denna informationen:

Share this page via Facebook
Fortsätt Läsa

Trendigt

Copyright © 2017 HoT Solutions AB